0
0

Ayurvedik Beslenme

GOVİNDA İSTANBUL RESTORANI

Ayurvedik Beslenme

“Beslenme tarzı yanlışsa, ilaç işe yaramaz; beslenme tarzı doğruysa, ilaca gerek kalmaz.” — Ayurveda Atasözü

Ayurveda’ya göre, iyi sindirim iyi sağlığın temelidir. Ve iyi sindirim dengeli, sağlıklı bir diyetle başlar! Bu nedenle, sağlığınız için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri günlük diyetinize biraz dikkat etmektir.

AYURVEDA’DA yiyeceklerin İLAÇ KADAR GÜÇLÜ olduğu düşünülür. Aslında, “yemek, doğru şekilde tüketildiğinde ilaçtır” diyen bir şloka (Ayurveda’nın kadim metinlerinden bir dize alıntısı) vardır. Fizyolojimize özel olarak uygun yiyecekler yersek ve sindirimi geliştiren bir sattvik (yaşam destekleyici) rutini takip edersek, vücudumuz her yaşta bundan faydalanacak ve günlerimizin daha mutlu, daha sağlıklı ve gerçek canlılıkla dolu olacağını göreceğiz.

Ayurveda-Sindirim Bağlantısı

Ayurveda’ya göre, sağlıktaki en önemli faktörlerden biri iyi sindirimdir. Agni’niz (sindirim ateşi) güçlü olduğunda, ojas (yaşam özü) zihninizde ve bedeninizde bol miktarda bulunur. Öte yandan, sindiriminiz zayıf olduğunda, aama (toksinler) sindirim sistemine birikir.

Zamanla, aama biriktiğinde, asitli mide, kabızlık ve/veya ishalden cilt sorunlarına, alerjilere, beyin sisi, engellenmiş bağışıklık ve bir dizi başka soruna kadar zihin ve bedende her türlü rahatsızlığa yol açabilir.

Ayurvedik Diyet: Dosha Tipinize Göre Beslenin

Ayurveda’nın temel ilkelerinden biri, iki kişinin birbirine benzememesi ve bu nedenle iki farklı kişinin beslenme ihtiyaçlarının tam olarak aynı olmamasıdır. Bu nedenle, “herkese uyan” bir Ayurvedik beslenme yoktur. Ayurveda’da ideal beslenme, bir bireyin yapısına, yani “doşa tipi” (zihin-beden tipi olarak da bilinir) dayanır. Üç doşa tipi VATA, PITTA ve KAPHA’dır.

Doşalar vücudumuzun büyüklüğünden ve şeklinden sindirimimizin gücüne, düşüncelerimizin hareket etme biçimine ve konuşma biçimimize kadar, vücudumuzun işleyişinin tüm yönlerini yöneten zihin-beden unsurlarıdır. Ayurveda zihin-beden tipinizin ne olduğundan emin değil misiniz? DOSHA TESTİ’mizi yapın ve ideal diyetiniz ve yaşam tarzınız için kişiselleştirilmiş öneriler alın. Govinda İstanbul’un şefi Gizem Şen ile bağlantıya geçebilirsiniz.

Ayurveda’ya Göre Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Doşanızı bilmek, sizin için mükemmel diyeti bulma yolunda ilk adımdır. Bununla birlikte, herkes için geçerli bazı temel Ayurveda diyeti ve uygulamaları vardır. Bunlar şunlardır:

Vejetaryen Diyeti Tercih Edin

Ayurvedik beslenme, genel olarak, bol miktarda taze, organik ürün, tam tahıllar, baklagiller, kuruyemişler, tohumlar, otlar, baharatlar ve eğer tolere edilirse süt, yoğurt ve panir gibi yumuşak peynirler gibi süt ürünleri açısından zengin, tam gıdalardan oluşan bir diyettir.

Meyve ve sebzeler (çoğunlukla pişmiş) Ayurveda’da sadece besin değerleri için değil, aynı zamanda iyi doğal iç temizleyiciler oldukları için de değerlidir. Vata, Pitta ve Kapha dosha diyetleri için özel gıda yönergeleri, fizyolojinize ve mevsime uygun çeşitli meyve ve sebzeleri seçmenize yardımcı olacaktır.

Et şu anda günlük diyetinizin bir parçasıysa endişelenmeyin! Sadece yediğiniz miktarı azaltmayı ve bitkisel olan daha hafif proteinleri tercih etmeyi hedefleyin.

İşlenmiş Gıdalardan, Artıklardan ve Çiğ/Soğuk Gıdalardan Kaçının

Tam gıdalar ojas’ı desteklerken, aşırı işlenmiş, dondurulmuş, konserve edilmiş ve katkı maddeleri ve şekerle dolu gıdaların vücudunuz tarafından besinlere etkili bir şekilde parçalanması daha zordur. Artıklar da bu kategoriye girer. Sonuç olarak, bunlar gibi “çöp gıdalardan” kaçınmak ve bunun yerine dikkatinizi tam gıdalara çevirmek daha iyidir.

Not: ÇİĞ GIDALAR, teknik olarak tam gıdalar olsa da, pişmiş gıdalardan daha zor sindirilir. Bu nedenle, Ayurveda genellikle çiğ salatalar yerine iyi pişmiş, hafif baharatlı sebzeleri tercih eder. Buz gibi soğuk yiyecek ve içeceklerden de kaçınılmalıdır, çünkü bunlar sindirim ateşini söndürür ve hazımsızlığa yol açabilir (buzlu su ve soğuk soda, size bakıyoruz!). Kafeinli içecekler ve alkolden kaçınmak ise en iyisidir.

Her Öğüne Altı Tadı Dahil Edin

Ayurveda’da tat, yiyecek seçiminde büyük bir rol oynar, çünkü farklı tatlar doşaları etkiler. Altı tat şunlardır: tatlı; ekşi; tuzlu; acı; buruk ve keskin. Her birinin doşalar üzerinde farklı bir etkisi vardır.

Ayurveda perspektifinden bakıldığında, sağlıklı bir öğün ALTI TADI da içerir ve böylece doşaları uyumlu hale getirir.

Günde Üç Öğün Yiyin

Ayurveda’da rutin her şeydir! Bu nedenle, gün boyunca atıştırmak ve atıştırmak (sindirim sistemini aşırı yükleyebilir) veya oruç tutmak ve öğün atlamak yerine, günde üç öğün yemek için agni’nizi “eğitmek” faydalıdır.

Öğle Yemeğini En Büyük Öğünün ve Akşam Yemeğini En Hafif Öğünün Yapın

Güneş gökyüzündeki en yüksek noktasına öğle vakti ulaştığında, sindirim ateşiniz de en yüksek seviyededir. Bu nedenle Ayurveda, içinizdeki ateşin parlak bir şekilde yandığı ve sindirimin daha iyi olduğu öğlen saatlerinde günün en büyük öğününü yemenizi önerir. ve özümseyin.

Yatmadan en az üç saat önce DAHA HAFİF, İYİ PİŞMİŞ BİR YEMEK yiyin ve saat 22:00 civarı veya daha önce yatakta olmaya çalışın. Akşam geç saatlerde büyük, ağır bir yemek yemek, gece “dinlenme ve onarım” döngülerini yaparken vücudunuzu yorabilir.

Sakin, Yerleşik Bir Ortamda Yemek Yiyin

Dengeli sağlık, fiziksel iyilik halinin ötesinde, zihin, ruh, duygular ve duyulardaki iyiliğe de uzanır. Yediğimiz yiyecekler sadece bedenimizi değil, zihnimizi, bedenimizi ve duygularımızı da besleyebilir. Uyumlu bir atmosferde yemek pişirmek ve yemek, yiyecekleri nektara dönüştürür. Hoş, düzenli, neşeli bir ortam ve arkadaş veya aileden oluşan besleyici bir şirket, yemek saatlerini daha besleyici hale getirecektir. Yemek yerken televizyon izlemekten, okumaktan, ekranlarınızı kontrol etmekten, haberleri kaydırmaktan veya stresli konuları tartışmaktan kaçınmaya çalışın.

Dengeli Bir Miktarda Yiyin

Anneniz tabağınızdakileri her zaman bitirmenizi söyledi, ancak Ayurveda bilgeliği rahatça tok hissedene kadar yemenizi ve daha fazlasını yememenizi tavsiye eder. Geğirmeye başladığınızda, bu yeterli olacaktır! Rahatsızlık noktasına kadar yemek yemekten veya sizi aç ve tatminsiz hissettiren porsiyonları yemekten kaçınmaya çalışın.

Baharatları Akıllıca Kullanın

Baharatlar sadece lezzet ve aroma katmakla kalmaz; aynı zamanda herhangi bir yemeğe terapötik değer de katar. Baharatlar DOĞAL BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRMEYE yardımcı olur ve çoğu sindiriminizi hızlandırabilir, böylece vücudunuz yediğimiz yiyeceklerden besinleri emebilir ve özümseyebilir! Baharat dünyasına yeniyseniz ve ne seçeceğinizden emin değilseniz, mutfaktaki şefimiz Gizem ile iletişime geçebilirsiniz.

İyi Su İçin

Gün boyunca su içerek (oda sıcaklığında veya temizlik için ılık) susuz kalmamak önemlidir. Öğle yemeğinde yoğurt, su ve baharatlardan yapılan probiyotik bir Ayurvedik içecek olan lassi içebilirsiniz. Ve Ayurvedik çayların dengeleyici gücünü unutmayın! Govinda Istanbul’un menüsünde onlarca çeşit ayurvedik çay karışımını bulabilirsiniz.

Ayurvedik beslenmeye başlamaya hazır mısınız? İlham, ipucu ve daha fazlası için kapsamlı bizimle iletişime geçmeyi unutmayın!